Vodena tura po Krasu

Naše zgodbe in okolico, bogato prepleteno z zanimivimi in poučnimi  naravnimi, kulturnimi, zgodovinskimi in drugimi viri, vedno želimo ponosno deliti s čim širšim krogom ljudi, ki  se odločijo za obisk tega dela Krasa. Območje je bilo pred 100. leti priča krute in nasilne 1. svetovne  vojne, saj je le nekaj kilometrov stran divjala krvava Italijanska bojna linija oz. Soška fronta, kjer je padlo nepredstavljivo število vojakov.  Ko se sprehajamo po Krasu zato skoraj ne moremo zaobiti predela, ne da bi se soočili z njo in njenimi spomini, ki ta prostor zaznamuje v največji meri (vojaška pokopališča, spomeniki, utrdbe, skrivališča, kaverne, jarki, muzeji, ostanke železnice in še mnogo več). Pokrajina je obogatena z najrazličnejšimi površinskimi in podzemnimi kreacijami, ki jih je zaradi specifične geološke sestave, lege in drugih dejavnikov (apnenec, burja, ipd.) tu skozi tisočletja kreirala narava (jame, brezna, vrtače, uvale, ipd.).  Ne smemo pozabiti niti na številna prazgodovinska arheološka najdišča (gradišča), ki se običajno raztezajo na višje ležečih strateških in razglednih točkah, posebno naravo, živalstvo, rastlinstvo, ljudi, ter druge lokalne posebnosti, ki jih boste spoznali vzdolž vodene ture po Krasu.

Za skupine radovednežev, ljubiteljev narave, sprehajanja in pristnih doživetij (min. 4 osebe) smo zato pripravili doživeto vodeno turo po Spodnjem Krasu, na kateri vas bo skozi celotno pot cca. 3 ure – 6 km (v primeru hoje) ali 1,5 ure – 5km (v primeru vožnje) spremljal licenciran in usposobljen lokalni turistični vodnik. Vsaka tura se začne z zeliščnim aperitivom za pogum na Zeliščni kmetiji Rogelja. Ogledali si bomo tri turistične jame/kaverne, ki so zanimive tako z vidika čudovitih naravnih kreacij, kot z vidika vojnih zgodb (preurejene v zatočišča za vojake), mini vojaški muzej v lasti Jamarskega kluba Temnica, ostanke nekdanje normalnotirne železnice, izgrajena posebej za potrebe vojne, tipično pastirsko hišico značilno za Kras, kraški kal in spotoma omenili še vse ostale posebnosti.

Glede na želje in razpoložljiv čas obiskovalcev, je v turo možno brez doplačila vključiti še ogled prazgodovinskega gradišča in enega izmed vojaških pokopališč.

Skupina se lahko opcijsko, z doplačilom odloči za tradicionalno peko in pokušino klobas na palici v eni izmed obiskanih jam. V tem primeru se bo tura zavlekla za cca. 0,5 – 1 ure. V znesek doplačila je vključena tudi pijača.

Priporočamo:

Športno obutev, pohodne palice, zaščito pred dežjem ali soncem, osvežilno pijačo in fotoaparat.

TRAJANJE

  • 3 h oz. 6 km v primeru, da se na turo odpravimo peš
  • 1,5 h oz. 5 km v primeru, da se na turo odpravimo s prevoznim sredstvom
Cena
4 – 6 EUR / osebo (min. 10 oseb)
6 – 8 EUR / osebo (4-9 oseb)
Povpraševanje

Min. število oseb za izvedbo ture so 4 osebe

VKLJUČENO

Licenciran lokalni turistični vodnik, ogled 3. turistično urejenih jam/kavern, ogled mini muzeja 1. sv. vojne v Jamarskem klubu Temnica, ogled drugih atraktivnosti na poti, uvodni aperitiv

NAČIN PLAČILA

Za skupine nad 10 oseb je zaželeno plačilo v naprej – TRR. Na lokaciji plačilnih kartic ne sprejemamo.

MOŽNA DOPLAČILA

3,5 EUR/osebo. Peka klobas na ognju na palici v Krompirjevi jami (kot nekoč) + vino, sok in kruh.

tura_po_krasu
tura_po_krasu
tura_po_krasu
tura_po_krasu

Vas zanima več informacij v zvezi s turo po Krasu?

Pišite nam