O AMERIŠKEM SLAMNIKU:

Echinacea purpurea

Ameriški slamnik, prepoznaven po svojih cvetovih škrlatne barve izhaja iz družine nebinovk (Asteraceae). V višino zraste med 60 in 180 cm, njegovo steblo pa je močno in razvejano. Cveti od junija do oktobra. Najdemo ga na vrtovih in v parkih, kjer služi kot okrasno rastlinje, v splošnem, pa je znan kot zdravilna rastlina z uradno priznanimi učinki za krepitev imunskega sistema. Pripravki iz ameriškega slamnika so med najbolj prodajanimi zdravili brez recepta. V zdravilne namene se najpogosteje uporablja predvsem njegove korenine in cvetove.

LASTNOSTI IN DELOVANJE:

Ameriški slamnik vsebuje različne spojine, ki spodbujajo delovanje belih krvnih celic (levkociti) in s tem delovanje imunskega sistema. Vsebuje eterična olja, alkamide, flavnoide, ehinakozid, inulin, fenole, betain, smole, glikozide in eteroglikanske polisaharide.  Deluje antibiotično, protiglivno in protivnetno. Ugodno deluje pri prehladu, gripi, vnetju dihalnih poti, bronhitisu in bolečemu grlu. Več o značilnostih in lastnostih ameriškega slamnika.

UPORABA:

Ameriški slamnik v žganju (zeliščne kapljice) uživamo na naslednji način: 10 – 20 kapljic, 1-3 krat na dan razredčeno v 0,05 – 0,1l tekočine. Postopek ponavljamo 3. tedne.

Uživanje oz. uporaba izdelka je enostavna. Zeliščne kapljice po predpisanih navodilih odmirimo (preštejemo) in popijemo z malo vode ali čaja. Izdelek je močnejši od čaja, zato ga uživamo v manjših količinah.

SESTAVINE:

Cvetovi in korenine ameriškega slamnika, tropinovo žganje (45%).

OPOZORILA:

Prehransko dopolnilo. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno hrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Posvetujte se s farmacevtom ali z zdravnikom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.

NETO KOLIČINA:

100 ml.

NAČIN PRIDELAVE:

Ko zelišča namočimo v alkohol, pridobimo alkoholni izvleček oziroma zeliščne kapljice. Lastnost in učinkovitost le teh, je odvisna od rastline, ki se namaka. Zeliščne kapljice pripravljamo po receptu naših babic, ob tem pa striktno upoštevamo novodobna dognanja in raziskave. Vrsto zeliščnih kapljic izberemo glede na naše težave.

Več o zeliščnih kapljicah (zeliščih v žganju) si lahko preberete tukaj.