O ČESNU:

Allium sativum

Le kdo ga ne pozna! Česen, izredno cenjeno zdravilno zelišče ali začimba (pogosto poimenovan tudi naravni antibiotik) izvira iz pokrajin osrednje in jugo-zahodne Azije ter sodi v družino lukovk (Alliaceae). V zdravilne namene se uporablja že tisočletje in je ena izmed prvih gojenih rastlin. Česen ima značilen vonj ter sladko-pekoči okus. Uspeva po vsem svetu v toplem iz zmernem podnebju. V zemlji ima podolgovato glavno čebulico, iz nje, pa zraste 30 do 80 cm visoko steblo s cvetom.

Egipčane so nekoč imenovali “smrdljivi” narod, ker so česen uporabljali v enormnih količinah. Bil naj bi celo tako cenjen, da je služil kot denarna valuta, saj so z njim vrednotili npr. sužnje (en zdrav suženj je veljal 5 kg česna). Tudi Odiseja pravi, da je Odisej užival česen.

LASTNOSTI IN DELOVANJE:

Vsebuje več kot 200 biološko aktivnih učinkovin, med katerimi sta najpomembnejši eterično olje in alicin.  Česen v žganju pomaga pri odpravljanju vetrov in krčev v prebavilih, krepitvi imunskega sistema, izboljšanju prekrvavitve, zniževanju holesterola, uravnavanju krvnega tlaka, izboljševanju spomina in lajšanju težav z arteriosklerozo. Česen v žganju ugodno deluje tudi pri čiščenju dihalnih poti, zlasti pri prehladih in gripi. Zunanje ga uporabljamo pri pikih, ugrizih, gnojnih ranah in aknah.  Več o značilnostih in lastnostih česna.

UPORABA:

Česen v žganju (zeliščne kapljice) uživamo na naslednji način: 10 – 20 kapljic, 1-3 krat na dan razredčeno v 0,05 – 0,1l tekočine. Postopek ponavljamo 3. tedne.

Uživanje oz. uporaba izdelka je enostavna. Zeliščne kapljice po predpisanih navodilih odmirimo (preštejemo) in popijemo z malo vode ali čaja. Izdelek je močnejši od čaja, zato ga uživamo v manjših količinah.

SESTAVINE:

Sveži stroki česna, tropinovo žganje (45%).

OPOZORILA:

Prehransko dopolnilo. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno hrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Posvetujte se s farmacevtom ali z zdravnikom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.

NETO KOLIČINA:

100 ml.

NAČIN PRIDELAVE:

Ko zelišča namočimo v alkohol, pridobimo alkoholni izvleček oziroma zeliščne kapljice. Lastnost in učinkovitost le teh, je odvisna od rastline, ki se namaka. Zeliščne kapljice pripravljamo po receptu naših babic, ob tem pa striktno upoštevamo novodobna dognanja in raziskave. Vrsto zeliščnih kapljic izberemo glede na naše težave.

Več o zeliščnih kapljicah (zeliščih v žganju) si lahko preberete tukaj.