O PEGASTEM BADLJU:

Pegasti badelj je sredozemska rastlina družine nebinovk (Asteraceae). Zanjo, so značilni cvetovi rožnato vijolične barve in bodeči listi in visoka rast (70 – 150 cm). Rastlina cveti od junija do septembra, njen plod, pa dolg med 6 in 7 mm in 3 mm širok (sivkasto, črnorjave ali svetleče barve). Več: tukaj.

LASTNOSTI IN DELOVANJE:

Plodovi pegastega badlja vsebujejo skupino močnih antioksidantov imenovanih similarin.  Že od 16. stoletja je znano, da pripravki iz pegastega badlja ugodno vplivajo na jetra, sicer pa v zdravilstvu suvereno nastopa že zadnjih 2000 let. Pomembna lastnost pegastega badlja je tudi ta, da prekomerno doziranje ne povzroča neželenih učinkov, temveč le morebitne prebavne motnje.

Pegasti badelj pospešuje prekrvavljenost, blaži revtmatska obolenja (deluje antiseptično na mestu kamor ga vtiramo), zelo ugodno deluje pri razstrupljanju oz. čiščenju telesa, krvi, jeter in žolča. Pomaga pri zniževanju holesterola, zamaščenosti in cirozi jeter ter raku na jetrih.

UPORABA:

Pegasti badelj v olju uživamo na naslednji način: 1 – 3 čajne žličke na dan, v obdoju treh tednov.

SESTAVA:

Cardui mariae/fructus/seme pegastega badlja, olea europaea/fruit oil/olivno olje.

OPOZORILA:

Če potrebujete dodatne informacije ali nasvet, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

NETO KOLIČINA:

125 ml.

Več o zeliščnih oljih si lahko preberete tukaj.