O ROŽMARINU:

Rosmarinus officinalis L.

Rožmarin je dišeča zimzelena rastlina (grmovnica), ki uspeva po vsem sredozemlju. Spada v družino ustnatice (Lamiacea). Ima pokončna rjava stebla, podolgovate liste ter cvetove modre barve. V višino lahko zraste do tudi do 150 cm. V Sloveniji ga največkrat najdemo na kamnitih, prisojnih območjih Primorske, sicer pa ga ljudje pogosto gojijo v loncih ali na vrtovih kot okrasno rastlino. Rastlina cveti od marca do junija. V zdravilne namene se uporablja njegove cvetove ter sveže ali posušene liste.

LASTNOSTI IN DELOVANJE:

“Rožmarin za spomin”, pravijo ljudske rime!

Rožmarin sestavljajo različne spojine (učinkovine): Flavonoidi (delujejo kot antioksidanti), fenoli (delujejo kot antiseptik), čreslovnine (preprčujejo okužbe) in rozmaricin (deluje kot analgetik). Vsebuje 1,5 – 2,5% eteričnih olj, ki se skrivajo v cvetovih in listih rastline. Rožmarin ohranja učinkovito delovanje jeter (pomaga pri izločanju strupenih snovi), skrbi za vitalnost ter poživitev in krepitev splošnega zdravja, krepi imunski sistem, preprečuje vnetja ter blaži prebavne motnje (zmanjšuje jakost in pogostost krčev v prebavnem traktu). V ljudski medicini se uporablja tudi pri glavobolu, migreni in omotici, slabemu spominu in vplivu  na delovanje možganov. Več o značilnostih in lastnostih rožmarina.

UPORABA:

Rožmarin v žganju (zeliščne kapljice) uživamo na naslednji način: 10-20 kapljic, 1-3 krat na dan, razredčeno v 0,05 – 0,1l tekočine. Postopek ponavljamo 3. tedne.

Uživanje oz. uporaba izdelka je enostavna. Zeliščne kapljice po predpisanih navodilih odmerimo (preštejemo) in popijemo z malo vode ali čaja. Izdelek je močnejši od čaja, zato ga uživamo v manjših količinah.

SESTAVINE:

Listi in cvetovi rožmarina, tropinovo žganje (45%).

OPOZORILA:

Prehransko dopolnilo. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno hrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Posvetujte se s farmacevtom ali z zdravnikom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.

NETO KOLIČINA:

100 ml.

NAČIN PRIDELAVE:

Ko zelišča namočimo v alkohol, pridobimo alkoholni izvleček oziroma zeliščne kapljice. Lastnost in učinkovitost le teh, je odvisna od rastline, ki se namaka. Zeliščne kapljice pripravljamo po receptu naših babic, ob tem pa striktno upoštevamo novodobna dognanja in raziskave. Vrsto zeliščnih kapljic izberemo glede na naše težave.

Več o zeliščnih kapljicah (zeliščih v žganju) si lahko preberete tukaj.