O ŠČETICI:

Dipsacus follonum

Ščetica je (gojena ali divje  rastoča) rastlina dvoletnica, ki jo najpogosteje najdemo na ob travnikih, njivah ali poteh po vsej Evropi. Naš produkt je pripravljen iz divje rastoče rastline. Ščetica ima nazobčane in bodičaste liste ter zraste do 180 cm visoko. Cvetove in seme oblikuje v drugem letu rasti. Ne gre za zahtevno rastlino, zato jo lahko zlahka vzgojimo na domačem vrtu, paziti pa moramo, da ji zagotovimo dovolj prostora za rast. Ima zanimivo formiran cvet vijolične barve. Kot pravijo: “Glavica rastline ima tako ostre ščetine, da se znjo lahko počešete“.

LASTNOSTI IN DELOVANJE:

Ščetica svoje učinkovine skriva v koreninah (saponini, iridoidi in fenilpropanoidi), ki dokazano delujejo protivnetno, antioksidativno in protiborelijsko.  Zmanjšujejo bolečine v mišicah in imajo močan razstrupljevalni učinek na celo telo. Več o značilnostih in lastnostih ščetice.

UPORABA:

Ščetico v žganju (zeliščne kapljice) uživamo na naslednji način: 10-20 kapljic, 3 krat na dan, razredčeno v 0,05 – 0,1l tekočine. Postopek ponavljamo 3. tedne.

Uživanje oz. uporaba izdelka je enostavna. Zeliščne kapljice po predpisanih navodilih odmerimo (preštejemo) in popijemo z malo vode ali čaja. Izdelek je močnejši od čaja, zato ga uživamo v manjših količinah.

SESTAVINE:

Korenine ščetice, tropinovo žganje (45%).

OPOZORILA:

Prehransko dopolnilo. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno hrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Posvetujte se s farmacevtom ali z zdravnikom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.

NETO KOLIČINA:

100 ml.

NAČIN PRIDELAVE:

Ko zelišča namočimo v alkohol, pridobimo alkoholni izvleček oziroma zeliščne kapljice. Lastnost in učinkovitost le teh, je odvisna od rastline, ki se namaka. Zeliščne kapljice pripravljamo po receptu naših babic, ob tem pa striktno upoštevamo novodobna dognanja in raziskave. Vrsto zeliščnih kapljic izberemo glede na naše težave.

Več o zeliščnih kapljicah (zeliščih v žganju) si lahko preberete tukaj.